Zeleninové karbanátky: připravte si je v pohodlí domova
Zeleninové karbanátky si určitě zamilují vegetariáni, ale také ti, kteří si občas místo masa dají rádi zeleninu. Je to jednoduchý pokrm, který můžete ukuchtit z toho, co dům zrovna dá. A navíc nejsou tolik tučné jako klasická verze obalovaných karbanátků, protože se pečou v troubě. Chcete je vyzkoušet? Připravte si gastro nádoby a pár dalších ingrediencí.
Budete potřebovat
- 500 g libovolné zeleniny
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 1 starší rohlík nebo jiné pečivo
- trochu teplého mléka na namočení pečiva
- 8 lžic hladké špaldové mouky
- 2 vejce
- 2 lžíce rostlinného oleje
- sůl, pepř, drcený či mletý kmín nebo jiné oblíbené koření a čerstvé či sušené bylinky
Jako zeleninu použít?
Na zeleninové karbanátky můžete použít svojí oblíbenou zeleninu nebo tu, co zrovna máte k dispozici. Vhodná je mrkev, celer, petržel, cuketu, květák, špenát, brokolici, dýni a další. Do zeleninových karbanátků se také skvěle hodí cibule, pórek a česnek.
Nezapomeňte na čerstvé či sušené bylinky, které dodají karbanátkům chuť. Vhodná je saturejka, tymián, majoránka, bazalka, libeček nebo oregano.
A teď už jdeme na to
- Nejprve si připravte zeleninu. Tu dle potřeby oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kousky. Zeleninu můžete také nastrouhat nebo rozmixovat.
- Rohlík namočte do teplého mléka a nechte nasáknout. Poté vymačkejte z rohlíku přebytečnou tekutinu a rozmělněný ho přidejte k připravené zelenině.
- Do směsi rozklepněte vejce a přidejte sůl, koření, bylinky a prolisovaný česnek. Nakonec přisypte mouku a celou směs dobře promíchejte.
- Předehřejte si troubu na 180 °C. Poté si vyložte plech pečícím papírem, na který lžící klaďte připravenou směs. Vytvářejte menší placky, které na závěr pokapete rostlinným olejem a vložte do trouby. Pečte dozlatova.
- Karbanátky můžete podávat s bramborami nebo bramborovou kaší, ale také si je skvěle vychutnáte studené s čerstvým pečivem.
Druhý typ receptu na zeleninové karbanátky, postup podobný:
- 2 středně velké brambory
- 1 mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 šálku čerstvé petrželky
- 1/2 šálku čerstvé natě koriandru
- 1/2 šálku sušeného chlebového drobu
- 1/4 šálku mouky
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- Olej na smažení