Zeleninové karbanátky: připravte si je v pohodlí domova

Zeleninové karbanátky si určitě zamilují vegetariáni, ale také ti, kteří si občas místo masa dají rádi zeleninu. Je to jednoduchý pokrm, který můžete ukuchtit z toho, co dům zrovna dá. A navíc nejsou tolik tučné jako klasická verze obalovaných karbanátků, protože se pečou v troubě. Chcete je vyzkoušet? Připravte si gastro nádoby a pár dalších ingrediencí.

Budete potřebovat 

  • 500 g libovolné zeleniny
  • 1 cibuli 
  • 3 stroužky česneku
  • 1 starší rohlík nebo jiné pečivo
  • trochu teplého mléka na namočení pečiva
  • 8 lžic hladké špaldové mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • sůl, pepř, drcený či mletý kmín nebo jiné oblíbené koření a čerstvé či sušené bylinky

Jako zeleninu použít?

Na zeleninové karbanátky můžete použít svojí oblíbenou zeleninu nebo tu, co zrovna máte k dispozici. Vhodná je mrkev, celer, petržel, cuketu, květák, špenát, brokolici, dýni a další. Do zeleninových karbanátků se také skvěle hodí cibule, pórek a česnek. 

Nezapomeňte na čerstvé či sušené bylinky, které dodají karbanátkům chuť. Vhodná je saturejka, tymián, majoránka, bazalka, libeček nebo oregano. 

A teď už jdeme na to

  1. Nejprve si připravte zeleninu. Tu dle potřeby oloupejte, omyjte a nakrájejte na malé kousky. Zeleninu můžete také nastrouhat nebo rozmixovat.
  2. Rohlík namočte do teplého mléka a nechte nasáknout. Poté vymačkejte z rohlíku přebytečnou tekutinu a rozmělněný ho přidejte k připravené zelenině. 
  3. Do směsi rozklepněte vejce a přidejte sůl, koření, bylinky a prolisovaný česnek. Nakonec přisypte mouku a celou směs dobře promíchejte. 
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Poté si vyložte plech pečícím papírem, na který lžící klaďte připravenou směs. Vytvářejte menší placky, které na závěr pokapete rostlinným olejem a vložte do trouby. Pečte dozlatova. 
  5. Karbanátky můžete podávat s bramborami nebo bramborovou kaší, ale také si je skvěle vychutnáte studené s čerstvým pečivem.

Druhý typ receptu na zeleninové karbanátky, postup podobný:

  • 2 středně velké brambory
  • 1 mrkev
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku čerstvé petrželky
  • 1/2 šálku čerstvé natě koriandru
  • 1/2 šálku sušeného chlebového drobu
  • 1/4 šálku mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • Olej na smažení